Huizer Melkmeisjeroute 

Wandelroute (3 km)

Een wandeling door het oude dorp van Huizen. De wandelroute (3 km) van het Huizer Melkmeisje vertelt het volksverhaal uit Huizen over een gierige boer en een melkmeisje. Er is een lange en verkorte wandelroute. Heb je genoeg tijd, dan raden wij de lange route (1 uur en 15 minuten) aan. De verkorte route duurt ongeveer 45 minuten. Onderweg kun je op diverse punten een QR code scannen met je mobiel. Zo ontdek je stap voor stap het mirakel van het Huizer Melkmeisje uit de 16e eeuw.

Het verhaal
Het mirakel speelt in Huizen in het jaar 1514. Huizen was een klein, arm boerendorp. Op een dag vestigde zich een vreemde boer in het dorp. Met zijn paard en drie koeien betrok hij de grootste boerderij in het dorp. De arme Huizers die zelf geen koeien hadden, wisten niet wat ze zagen. De boer was erg gierig en verkocht zijn melk tegen hoge prijzen aan de arme Huizers. Op een dag kwam het Huizer Melkmeisje en zij zorgde ervoor dat de arme gezinnen voldoende melk kregen. Van de gierige boer heeft niemand meer iets vernomen.

Praktische informatie
Het start en eindpunt van de route is bij het Huizer Museum, aan de Achterbaan 82 in Huizen. U kunt hier uw auto of fiets eenvoudig in de buurt parkeren. In 2019 is de route geactualiseerd. Er is een lange en verkorte versie. In de tekst van bij de kaart lees je precies welke weg je kunt nemen om de gehele route, of juist de verkorte route te lopen. Je komt gegarandeerd langs diverse bijzondere plekken in Huizen!

Routebeschrijving
Bij de VVV aan de Achterbaan 82 in Huizen kun je een Zcard en een boekje van deze wandeling krijgen. Ook is er een audiotour beschikbaar. Download de audiotour in de Gooi & Vecht tour app via de Appstore (iOS) of Playstore (Android). Hieronder staat de routebeschrijving zoals die op de routesite Routeyou.com is gepubliceerd. Deze kun je uiteraard ook op je mobiele apparaat bekijken.