Huizen, haven van 't Gooi

Een veelzijdige gemeente

Huizen is een verrassende gemeente in het groene, lommerrijke Gooi. Met name door de ligging aan het water en de daarmee verweven historie. In de zeventiende eeuw was Huizen een boerendorp met meenten waar de boeren hun vee lieten grazen. Rond de Middeleeuwse Nederlands Hervormde kerk in hartje centrum staan nog veel boerderijen uit die tijd. Ook het Huizer melkmeisje in het wapen van Huizen herinnert aan die tijd. In de achttiende eeuw ontwikkelde Huizen zich als vissersplaats, met een van de grootste vissersvloten rond de Zuiderzee. Toen de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer was het gedaan met de visserij in Huizen. Visserszonen schoolden zich om tot vaardige handwerkers in de bouwnijverheid en de visventers legden zich toe op de handel in kaas. Veel van die historie is terug te vinden in Huizen. In de laatste decennia heeft Huizen zich ontwikkeld tot een moderne stad aan het Gooimeer. Met diverse jachthavens, een gezellig winkelcentrum en tal van toeristische trekpleisters. Zeker een bezoek waard!

Eten & drinken

In het moderne uitgaanscentrum De Graaf Wichman kun je je op allerlei manieren vermaken en een hapje eten. Je vindt er een restaurant, pizzeria, een Ierse pub, een ijscafé en verschillende cafetaria. Langs de Zomerkade kun je de dorst lessen en eten bij tal van restaurants en cafés. Ook in het oude dorp kun je terecht bij diverse restaurants en cafés. Tot slot zijn er uitstekende restaurants en horecagelegenheden bij de Oude Haven en het Nautisch kwartier.

Overnachten

Overnachten in Huizen? Het kan in (luxe) hotels, in een Bed & Breakfast, in je eigen bootje of op een camping. Hieronder vind je een overzicht met alles wat Huizen te bieden heeft. Van onze aanraders en meer informatie over de bekende Huizer Botters tot de evenementenkalender en fiets- en wandelroutes in Huizen en omgeving.