Zomerlezing in het Huizer Museum!

zaterdag 3 augustus 2019

Bij het Huizer Museum gaan ze niet met zomervakantie. 15 augustus staat een zeer interessante lezing op het programma met als thema “Het wel en wee van de ESKAF in Steenwijk en Huizen". De lezing wordt gegeven door Eskaf kenner Wim Spitzen. Spitzen is verzamelaar en doet al 40 jaar onderzoek naar de Eerste Steenwijker Kunst- Aardewerk Fabriek in Steenwijk en Huizen. Hij is één van de schrijvers van de drie boeken die verschenen zijn over de ESKAF. Een fabriek die bijzonder mooi sieraardewerk heeft nagelaten. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het eerste vaasje bij Eskaf geproduceerd werd.

Hildo Krop, die later bekendheid kreeg als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, was de zoon van de oprichter en is verantwoordelijk voor vele ontwerpen van de Eskaf. Ook in de Huizer periode van de fabriek. In Huizen werd de fabriek, wat de voorloper was van ‘Potterie de Driehoek’, ookwel De Rode Fabriek genoemd. Waarom dat was en meer van deze leuke weetjes over de Eskaf, de ontwerpen en haar medewerkers komt tijdens deze lezing aan de orde. Aanvang is 19.30 uur. De toegang voor deze lezing is 3 euro + museumentree (5,- euro, MK gratis). Voor de lezing moet u zich aanmelden via receptie@huizermuseum.nl.

Net na de vakantie als alle scholen weer begonnen zijn, heeft het museum, zoals iedere eerste woensdag van de maand, op 4 september weer een KinderAtelier op het programma staan.

Dit keer gaan we ‘aardewerk beschilderen’. Voordat we beginnen gaan we voorbeelden bekijken op de tentoonstelling over de Eskaf en wordt uitgelegd hoe men dat vroeger in de fabriek deed. Maar ook de tentoonstelling Koren op de Molen heeft een aantal mooie sierborden die als voorbeeld kunnen dienen. Al het aardewerk is met de hand beschilderd. Om te ervaren hoe knap dat is, gaan we zelf schilderingen maken. Aanvang 15.00 uur, deelname 5 euro inclusief materiaal en consumptie. Aanmelden noodzakelijk via receptie@huizermuseum.nl.

Tentoonstelling Van Bot naar Pot – Huizer Eskaf is te zien tot 2 november.
De tentoonstelling Koren op de Molen is te zien tot 15 september.