De 5 leukste fietsroutes rondom Huizen

Het Gooi heeft tientallen prachtige fietsroutes van verschillende lengtes en voor verschillende doelgroepen. Als er één plaats is waar je heerlijk kunt fietsen in de omgeving, dan is het Huizen. Vroeger was dit een vissersdorp, maar tegenwoordig worden de plassen in de buurt gebruikt voor watersport. Daarnaast ligt Huizen vlakbij andere leuke plaatsen. Je hebt dus zelf de keuze om rond de plassen te fietsen, of juist de nabijgelegen steden te bezoeken. Niet voor niets is Huizen zo populair bij fietsers en wandelaars. Wil je om de meren fietsen? Dan zijn route 1 en 2 zeker interessant voor jou. 

Een overzicht van alle fietsroutes in in het Gooi vind je op www.routesingooivecht.nl, maar je kunt hier ook je eigen route op samenstellen. Hieronder vind je onze top 5 van de leukste fietsroutes in de regio.


1. Rondje Gooimeer (48 km)

Aan de rand van de wijk 'Vierde Kwadrant' begint het Rondje Gooimeer. Als eerste fiets je naast de A27 de brug over, Flevoland in. Over de brug sla je meteen linksaf en zet je de route voort langs het Gooimeer. Je fietst al snel langs het Cirkelbos en fietst helemaal door tot Almere Haven. Je komt door het centrum van Almere Haven, waar je de gelegenheid hebt op een terras met een prachtig uitzicht over de haven of het water te zitten. Vervolgens fiets je over de Gooimeerdijk-West langs de wijk De Velden en het Kromslootpark tot knooppunt 25. Hier steek je wederom het water over, dit keer parallel aan de A6, waarna je uitkomt in het Naarderbos. Je fietst door het centrum van Naarden, wat wederom een leuke plek is om te pauzeren, en fietst via Valkeveen richting Huizen. Je blijft nu ook langs het Gooimeer fietsen, en komt langs verschillende stranden en bossen, tot je weer bij knooppunt 75 uitkomt. 

 

2. Rondje Eemmeer-Nijkerkernauw (41 km)

Weer begin je in Huizen, maar in plaats van dat je linksom om het Gooimeer fietst, fiets je rechtsom, om het Eemmeer. De route begint officieel in de buurt van Diermen, maar wij gaan er vanuit dat je wilt starten in Huizen. Het startpunt is in dit geval knooppunt 01 op de Randweg Oost.

Als eerste fiets je langs de A27 het water over, waarna je de Eemmeerdijk over fietst. Je fietst een heel stuk langs het Eemmeer, waarbij je ook langs Vakantiepark Center Parcs De Eemhof komt. Vervolgens fiets je met de bocht mee en blijf je de weg volgen. Je steekt het water terug over bij de Nijkerkersluit, waar je aan je rechterzijde een jachthaventje ziet, wat gelijk ook een mooie plek is om even uit te rusten. Via Nekkeveld fiets je langs Spakenburg (waar je langs de Oude Haven komt, nog zo’n mooi plekje). De volgende stap is om de Westdijk over te fietsen, welke overloopt in de Eemdijk. Deze straat komt uit in Eemdijk, waar je de Eem oversteekt en richting Eemnes fietst. Je fietst nu parallel aan de Eemnesser Vaart, en slaat bij knooppunt 25 rechtsaf de Noord Ervenweg op. Volg de weg naar knooppunt 02 en fiets het laatste stukje terug naar knooppunt 01, waar je bent begonnen.


3. Fortenlandroute (48 km) 

De Fortenlandroute begint in Muiden, waar je ook gelijk verschillende monumenten kunt bezichtigen, zoals het Muizenfort en de Pampus (een fort-eiland). Vanuit Muiden fiets je naar het noordoosten tot je bij het IJmeer bent, dan sla je rechtsaf. Je komt nu door Muiderberg en nadat je de snelweg bent gekruist kom je door het Naarderbos. Nu kom je uit in Naarden, waar ook meer dan genoeg te bezichtigen is, kijk vooral ook even op www.vvvnaarden.nl. Vanuit Naarden fiets je naar het oosten tot net voor Valkeveen, hier sla je rechtsaf om je weg naar Bikbergen te vervolgen. Eenmaal in Bikbergen ga je naar het zuidwest naar Bussum, Hier kun je ook Fort Werk IV bezichtigen. Nu fiets je een aantal kilometer naar het noordwesten, en fiets je om het Groote Meer heen, tot je uitkomt in Uitermeer. Ook hier heb je weer een fort te bezichtigen: Fort Uitermeer. Fiets vervolgens langs de Vecht naar Weesp, waar je ook een fort kun bezichtigen, om vervolgens de laatste kilometers naar Muiden te fietsen.
De uitgebreide omschrijving van de route vind je op www.routesingooivecht.nl.

 

4. Erfgooiersroute (53 km)

Dit is één van de populairste fietsroutes in het Gooi. Je begint deze route in het zuidwesten van Laren en fiets rond de 8 km door de bossen naar het zuiden. Vanaf Lage Vuursche ga je naar rechts onder de snelweg door en bij Egelshoek sla je weer rechtsaf richting Hilversum. Na een paar kilometer fiets je een stukje door Hilversum waarna je naar Hilversumse Meent fietst, hier sla je af richting Naarden waar je een oude kerk kunt bezichtigen. Hiervandaan ga je richting het oosten door Huizen waar vandaan je via Blaricum door Laren weer bij het startpunt uitkomt.
Kijk ook op www.routesingooivecht.nl.

 

5. Gooise Vrouwen Shopping Fietsroutes (20 - 38 km)

De Gooise Vrouwen Shopping Fietsroutes zijn uniek in Nederland, want deze zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die willen shoppen waar de échte Gooise vrouwen winkelen. De route is bij het VVV Gooi & Vecht te koop voor slechts €3,50 en ook online te bestellen in de webshop van VVV Gooi & Vecht. In deze brochure staan meerdere fietsroutes beschreven, waarvan 2 ééndaagse routes, en 2 meerdaagse fietsroutes. De winkels waar deze routes je langs brengen zijn speciaal geselecteerd en hebben een hoge score op verschillende winkel-ranglijsten. Drie van de routes beginnen in Hilversum (op het station) en één route begint in Bussum.