Tips voor een dagje uit in en rondom Huizen

Brengt u binnenkort een bezoek aan Huizen? Wij hebben voor onze tips op een rij gezet. Er is volop te genieten op maximaal een half uur rijden vanaf de haven van 't Gooi. Vergeet overigens vooral ook het Oude Dorp van Huizen niet! U waant uzelf in vroegere (visser)tijden. De hieronder genoemde route van het Huizer Melkmeisje is zeker de moeite waard om meer te weten te komen over de bijzondere geschiedenis. 

Komt u vanuit de haven naar het Oude Dorp (hier vindt u ook de VVV die gevestigd is in het Huizer Museum), loop dan vooral ook even binnen bij de Krachtcentrale! Een prachtig industrieel erfgoed, omgebouwd tot dé ontmoetingsplek in Huizen. Met natuurlijk een restaurant (ook geopend voor lunch en koffie) maar ook verschillende winkeltjes en galeries met bijzondere (kunst)objecten.

Welkom in Huizen, Haven van 't Gooi!

 

Het Huizer Museum

Het Huizer Museum is een cultuur historisch museum dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Naast de vaste presentatie en een fraaie collectie klederdrachten, zijn er gedurende het jaar wisseltentoonstellingen te zien waarin actuele thema’s vertaald worden naar Huizen en het Gooi.

Het museum is sinds 1955 gevestigd in het Schouten- of Regthuis, gelegen aan de rand van de historische vissersbuurt.

 

Openingstijden

1 april t/m 31 oktober: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
1 november t/m 31 maart: dinsdag t/m zaterdag van 13.30-17.00 uur

Er is een lift aanwezig in het museum en het is toegankelijk voor minder validen. Kijk voor de actuele exposities op www.huizermuseum.nl.

Het Huizer Melkmeisje

Het volksverhaal van het Huizer Melkmeisje, dat de arme Huizers in slechte tijden hielp, komt terug in het straatbeeld van het Oude Dorp. De wandelroute voert u langs verschillende bijzondere plekken uit de geschiedenis van het vissersdorp Huizen, haven van ’t Gooi. Met behulp van QR codes die in u op verschillende op de route aangegeven punten kunt scannen, komt u van alles te weten over het leven van de Huizers.

De route is onderverdeeld in een lange (75 minuten) en korte (45 minuten) route. Vanuit het Nautisch Kwartier loopt u in ongeveer 15 minuten naar een startpunt op de route. 

De route is verkrijgbaar bij de VVV in Huizen en binenkort ook bij het Fletcher Hotel Nautisch Kwartier, dat direct bij de aanlegsteiger ligt.  

De route voert door de straten van Huizen en is toegankelijk met een rolstoel.

 

De Zomerkade

Vanaf recreatiepark Gooierhoofd tot aan de Zomerkade, bevindt zich het strand van Huizen aan het Gooimeer. Met een verscheidenheid aan horecagelegenheden, uiteraard met heerlijke terrassen! Het strand bestaat uit twee delen; de Zomerkade, met een heerlijk zandstrand en een licht aflopende waterlijn en het Gooiershoofd. Dit deel van het strand bestaat uit een groot grasveld en een deel zand aan het water. 

Er is een surfclub, een skatebaan, een basketbalveld en een volleybalveld. In de zomermaanden worden er diverse toernooien gehouden! Geniet van het schouwspel vanaf het terras!

Vanaf de haven en het Nautisch kwartier wandelt u in een klein half uurtje naar de Zomerkade.

 

De Botterwerf en smederij

 Op een steenworp afstand van de haven ligt de botterwerf. Zolang er mensen aan de Gooise kust gewoond hebben, is hier gevist. De botter was het visserschip op de Zuiderzee en in hoogtijdagen visten er zo’n 3000 schuiten en in Huizen waren 145 botters geregistreerd. Een bezoek aan de botterwerf kan gecombineerd worden met een optreden van het Shantykoor en/of de Gooise Operettevereniging.  Bij de botterwerf is ook een smederij gevestigd met de mogelijkheid tot het volgen van workshops.

 

Meer informatie

www.huizerbotters.nl

www.vuurspetters.nl

 

 

 

Wandelroutes door de natuur rondom Huizen

De lange afstandswandelingen ‘Waterkeringpad’ en ‘het Noord Hollandpad’ komen langs het Nautisch Kwartier en de TOP Huizen.  Loopt u liever een ‘rondje’, volg dan de Gooise Bomenroute of de Bergenroute. 

Bergenroute

Hoewel de Gooise bergenroute officieel start op het Oude Raadhuisplein kunt u deze ook beginnen bij het Nautisch Kwartier, waar u dan uiteindelijk ook weer terugkomt. U loopt eerst richting het Oude Dorp en vervolgens via de prachtige natuur die Huizen omringt, terug naar het Nautisch Kwartier. De ‘bergen’ waar u langs komt variëren in hoogte van 9-35 meter. Voor wandelaars goed te doen dus!

Gooise bomenroute

Tijdens deze wandeling loopt u door zeer gevarieerde bossen en voor een deel ook over de heide. Opvallend zijn vooral op meerdere plekken de indrukwekkende lanen met grote, oude beuken. U komt langs de schaapskooi en kunt onderweg heerlijk rusten op een van de terrassen. U start de route op de hoek van de Dr. Kuyperlaan en de Blaricummerstraat. 

Beide routes zijn te vinden op www.vvvhuizen.nl en verkrijgbaar bij de VVV, Achterbaan 82 te Huizen. 
 

Fietsen in en rondom Huizen

De route ‘Rondje Gooimeer’ is een route van uitersten. Ten zuiden van het Gooimeer ligt het prachtige Naarden, een vestingstad met een lange en bewogen geschiedenis. Ten noorden van het Gooimeer ligt een van de jongste steden van Nederland, Almere. Almere staat bekend om haar rijke moderne architectuur. Natuurlijk maakt ook het Oude Dorp Huizen onderdeel uit van deze route. Het rondje is een absolute aanrader voor wie van afwisseling houdt; het is genieten van geschiedenis, architectuur en natuurschoon! 

Startpunt: fietsknooppunt 77 op de kruising van de Havenstraat en de Bestevaer in Huizen. U bereikt dit startpunt eenvoudig door de havenstraat te volgen richting het Oude Dorp. De eerste straat die u oversteek na de haven, is de Bestevaer.  U volgt de knooppunten: 77-80-79-78-33-18-26-25-32-79-82-78-77-83-84-85-92-99-75-76-77.

Let op: Als u zelf geen fiets bij u heeft, kunt u deze huren bij het Fletcher Hotel in het Nautisch Kwartier. 

Meer informatie

Online en bij de VVV is het boekje: 'Wandelen en fietsen in en rondom Huizen verkrijgbaar'. Hierin vindt u de mooiste routes in onze prachtige natuur. 

Via deze link komt u bij de pagina met de routes op kaart. U kunt de routes daarmee eenvoudig volgen op uw smartphone.

Singer Laren

Singer Laren bestaat uit een museum, villa, beeldentuin en theater. Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer bouwde hier in Laren begin vorige eeuw de Villa De Wilde Zwanen. In 1956 werden er een museum en een theater aan de villa gebouwd.  In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien. De Singercollectie omvat werken uit de periode 1880-1950 van kunstenaars als Anton Mauve, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Leo Gestel en Bart van der Leck. Naast schilderijen en werken op papier bevat de collectie een hoeveelheid prachtige beelden, waaronder zeven werken van Auguste Rodin, met als hoogtepunt De Denker. 

De gratis toegankelijke beeldentuin is ontworpen door de internationaal bekende landschapsarchitect Piet Oudolf en is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars die de relatie onderzoeken tussen cultuur en natuur. Elk kunstwerk gaat op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur.

Meer informatie

Adres: Oude Drift 1, 1251 BS Laren.
Singer Laren ligt op een half uurtje rijden van de haven van Huizen. www.singerlaren.nl.

 

Vesting Muiden en het Muiderslot

Het beroemde Castle of Amsterdam, Muiderslot, ligt op een steenworp afstand van de haven van Huizen. De oude vesting-havenstad staat garant voor een heerlijke, culturele dag. Met natuurlijk het Muiderslot en forteiland Pampus, maar ook het bezoekerscentrum van Muiden, gevestigd in het Muizenfort, biedt u de mogelijkheid van alles te weten te komen over de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 
Slenter door de smalle straatjes langs de historische gebouwen, loop langs de haven met de Bruine Vloot en geniet op een terras van de bedrijvigheid bij de Groote Zeesluis
 
Parkeren kan gratis op P1 aan de A1. Van hieruit wandelt u in ongeveer 10 minuten door de vesting naar de Groote Zeesluis, het centrum van de Vesting Muiden.

 

Meer informatie

Kijk op www.muiderslot.nl voor alle informatie over openingstijden, exposities en openingstijden.

Vesting Naarden

Naarden-Vesting kreeg in 1351 stadsrechten en is daarmee tot op de dag van vandaag de enige stad in het Gooi. Vanwege de strategische ligging werd Naarden in de 16e eeuw een militaire vesting en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. In de 17e eeuw kreeg het zijn kenmerkende en prachtig bewaard gebleven stervormige plattegrond met dubbele omwalling, poortgebouwen en bastions. Het hele stadje ademt dit militaire verleden.

Naarden is meer dan alleen (geschiedenis van) de vesting. Ontdek deze prachtige pittoreske stad al wandelend! U kunt er lekker winkelen, heerlijk eten en genieten van kunst en cultuur bij de galeries en musea. Bezoek de Grote Kerk, beklim de toren, maak een rondvaart over de vestinggracht en breng vooral ook een bezoek aan het Arsenaal. 

Kijk op www.vvvnaarden.nl voor alle informatie en openingstijden.

 

De Buitenplaatsen van 's Graveland

’s Graveland was vanaf de 17e eeuw in trek bij de rijke Amsterdammers die daar landgoederen en buitenplaatsen bouwden of kochten.  De ’s Gravelandse Vaart, waaraan de meeste huizen staan, was vroeger een belangrijke verbindingsroute tussen Amsterdam en Hilversum. Vervoer per schip werd vaak verkozen boven vervoer per rijtuig, omdat de weg bijna nergens verhard was.
De prachtige tuinen van deze voormalige woningen zijn te bezoeken en u kunt er heerlijk wandelen.  Maak bijvoorbeeld een wandeling door de prachtige tuin van Boom en Bosch, met de bijzondere begroeiing langs de slangenmuur en drink thee in de bijzondere theetuin bij de Sperwershof.

Meer informatie

Noordereinde 54b, 1243 JJ ’s Graveland..
Bezoek tussen zonsopkomst en zonsondergang
Entree gratis.