Met recht 'Haven van 't Gooi'

Havens

Huizen heeft meerdere havens. Allereerst is daar natuurlijk de Oude Haven waar vroeger de vissersschuiten lagen. De haven is aangelegd in 1854, daarvoor lagen de botters op de rede ten westen van de haven. De aanleg van de haven bracht allerlei economische ontwikkelingen met zich mee waaronder de scheepswerven van de gebroeders Schaap en van Janus Kok waar zo’n 400 botters werden gebouwd. De hangen waar de haring werd gerookt, de taanderijen en de visafslag. Van die tijd is niet veel behouden. Wel liggen er nog diverse platbodems en een zestal botters Bovendien is er een botterwerf in oorspronkelijke stijl gebouwd en is rond de ingang van de Oude Haven een Nautisch Kwartier (www.nautischkwartierhuizen.nl)  ontwikkeld. Een pittoresk dorpje met panden waarin o.a. een hotel, diverse restaurants en een restaurant/pannenkoekenhuis is gevestigd.

De beschutte jachthavens van Huizen de gemeentelijke jachthaven (www.huizenhavenvantgooi.nl) ’t Huizerhoofd en Huizer Marina zijn moderne en goed geoutilleerde havens met zo’n 1400 ligplaatsen.

Ten oosten van de haveningang ligt de aanloophaven . Een 1,5 km lang landinwaarts lopend water dat eindigt in een draaikom bij winkelcentrum Oostermeent . De ingang kent een ophaalbrug, halverwege zijn vaste bruggen met een hoogte van 3 meter.

klik hier voor de gemeentelijke jachthaven

Klik hier voor het artikel over de Gemeentelijke Jachthaven Huizen in de Havengids.