Kunstcafé verwacht opnieuw grote toeloop van publiek

donderdag 16 mei 2019

Het laatste Kunstcafé op 29 mei van het seizoen 2018-2019 wordt een heel bijzondere. Dr. Ad van Liempt, vorige week onder daverend applaus gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt vertellen over zijn spraakmakende boek ‘Gemmeker, commandant van kamp Westerbork’. Hij zal worden geïnterviewd door de inmiddels veelbesproken schrijfster van de bestseller ’t Hooge Nest, Roxane van Iperen. Bijzonder is ook de presentatie van de Blaricumse beeldhouwster Marloes Eerden, die o.m. het monument ter nagedachtenis van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en vermoorde kinderen, verzorgers en personeel van de Rudelsheimstichting in Hilversum heeft gemaakt.

Het traditionele afsluitende miniconcert komt voor rekening van het Zuid-Amerikaanse trio Piano Pasión, met wie het Kunstcafé de komende zomer zal inluiden. Net als bij de boekpresentatie van Roxane van Iperen in november 2018 verwacht de Kunststichting ook nu weer een grote publieke belangstelling, meer dan de Boerderij aankan. Daarom is het noodzakelijk om tevoren te reserveren via kunstencultuurhuizen@gmail.com (naam en aantal personen).

Ad van Liempt was in november vorig jaar de interviewer van Roxane van Iperen tijden het Kunstcafé waarin haar toen gelanceerde boek ’t Hooge Nest uitgebreid werd besproken. Nu zijn de rollen omgedraaid vanwege Ad van Liempts biografie van de Duitse officier Albert Gemmeker, die als commandant van het doorgangskamp Westerbork vele duizenden Joodse gevangen op transport stelde naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Gemmeker zat in Nederland een korte gevangenisstraf uit en wist vervolging in Duitsland wegens zijn rol in de oorlog te ontlopen, ondanks verwoede pogingen van de Duitse justitie om hem te laten berechten.

Marloes Eerden
Marloes Eerden heeft haar atelier in Blaricum. Na haar studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Amersfoort maakte ze studiereizen naar Israël, Egypte, Mexico en Ecuador, belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk. Marloes Eerden kreeg grote bekendheid door haar ontwerpen van kunst- en cultuurprijzen. De bekendste hiervan zijn De Zilveren Kei voor jongeren en de Woman in Science Award voor de beste wetenschapper van Europa. Een van haar topstukken is het monument voor de door de Nazi’s vermoorde joodse kinderen van de Rudelsheimstichting in Hilversum.

Samba en salsa
Het Kunstcafé luidt verder de zomer in met Latijnse klanken uit het warme Zuid-Amerika met het trio Piano Pasión met als lead-zangeres Priscila Virdo. Nadat ze van haar geboorteplaats (Buenos Aires, Argentinië) was geëmigreerd naar New Jersey, begon Priscila Virdó op 7 jarige leeftijd te zingen voor publiek. Haar muziekopleiding omvat onder meer Manhattan School of Music. Haar debuut als professional op het podium maakte ze als danseres bij The Fifth Dimension on Broadway (New York). Via een show met Johnny Hallyday in het Palais des Sports in Parijs, ontdekte ze Europa en kwam ze naar Amsterdam waar ze zich aansloot bij de groep Salsa de Amsterdam. Met deze band trad ze op tijdens het North Sea Jazz Festival, in de New Morning Club in Parijs,en in de Montmartre Club. Verder trad ze op in de rock opera "Ik Jan Cremer ", in de Karin Bloemen Show, en in Le Moulin Rouge (Frankrijk). Priscila wordt bijgestaan door de pianist Cajan Witmer en de uit Venezuela afkomstige percussionist Miguel Padron.

Het Kunstcafé vindt plaats op woensdagavond 29 mei vanaf 20.00 uur in theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 in Huizen en is gratis toegankelijk. Wel vraagt de Stichting Kunst & Cultuur Huizen een vrijwillige bijdrage in de kosten van de avond.  Reserveren is noodzakelijk en kan via kunstencultuurhuizen@gmail.com met naam (en aantal personen). De bezoekerslijst met aanmeldingen ligt dan bij de ingang van De Boerderij