Fietsboot "Eemlijn" duurzamer

dinsdag 9 april 2019

De vrijwilligers van de stichting fietsboot “de Eemlijn” werken al zo duurzaam mogelijk. Al het afval aan boord wordt verzameld, gescheiden en op de juiste punten ingeleverd. Maar er wordt dit jaar nog een belangrijk stap voorwaarts gezet. De dieselolie waarop de boot vaart wordt vervangen door GTL.

In de laatste periode van het vaarseizoen 2018 heeft de boot van “de Eemlijn” gevaren op GTL als vervanging van de veel meer vervuilende dieselolie.

Bij de evaluatie is de conclusie getrokken dat de boot zeker net zo goed, zo nog niet beter, vaart op GTL. Dus vanaf de start van het seizoen op 15 april 2019 vaart de fietsboot “de Eemlijn” nog uitsluitend op GTL. GTL staat voor Gas-to-Liquid en is een vloeibare brandstof die gemaakt is uit aardgas en ziet er uit als water. In de oude motor van de fietsboot kan de brandstof zo gebruikt worden. Aanpassingen waren niet nodig.

Bij de verbranding van GTL komen veel minder stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstofdeeltjes vrij. Dit heeft direct een positieve invloed op de lokale luchtkwaliteit. Uit metingen is verder gebleken dat de uitstoot van CO2 met 8 tot 10% vermindert en dat is weer goed voor het milieu.

De passagiers zullen merken dat er minder uitlaatgassen worden uitgestoten, de penetrante dieselgeur is verdwenen en zeker ook belangrijk de motor is stiller geworden. Het verblijf aan boord is hierdoor nog prettiger geworden.

Graag nodigt “de Eemlijn” u uit om deze duurzame stap te komen ervaren. Dat kan vanaf 17 april, want dan varen we weer voor de eerste keer dit seizoen.